fbpx

IT būrelis darželinukams: „Lankysiu Lispą, kol man sueis 20”

IT studija būrelis darželinukams Marijampolės vaikų darželiuose

AISTĖ KURMILEVIČIŪTĖ, informacinių technologijų būrelio darželinukams IT studija mokytoja, mokykloje Lispa dirba jau dvejus metus. Tiesa, didžioji Aistės darbo dienos dalis prabėga Marijampolės darželiuose, kur vyksta būreliai patiems mažiausiems Lispos mokinukams. Šį pavasarį Aistė išleis jau antrąją savo paruošiamukų laidą.

Ko mažieji išmoksta informacinių technologijų būreliuose? Kokia šių IT būrelių darželinukams ilgalaikė nauda? Kokius džiaugsmus patiria ir kokius iššūkius tenka įveikti, vedant būrelius vaikams?

Kviečiame skaityti pokalbį su Aiste:

Aiste, kaip tavo kelias atvedė tave į mokyklą Lispa?

Lispoje atsiradau labai netikėtai ir visai neplanuotai, vasaros stovyklų metu. Tiesą sakant, tada net nebuvau girdėjusi apie tokią mokyklą mūsų mieste, nes tik prieš kelias savaites buvau grįžusi gyventi į Marijampolę. Šis darbas nuo pirmos dienos pasirodė įdomus ir prasmingas – nuo pat jaunystės norėjau būti tarp vaikų. Pamokų metu esu atvira ir pilnai jiems atsidavusi. Manau, kad tas ir lemia mano sėkmingus rezultatus. Vaikai šalia manęs jaučiasi saugūs ir laimingi.

Kas tau labiausiai patinka dirbant šį mokytojos darbą?

Labiausiai patinka, kad nėra monotonijos. Turiu 20 pamokų per savaitę, tempas tikrai didelis, todėl labai džiaugiuosi, kad kiekvienas pirmadienis prasideda naujomis veiklomis. Kitaip sakant, nespėju pavargti nuo vienos temos, kai jau reikia pradėti kitą. Dar labai vertinu tai, kad kiekvieną dieną ne tik mokau kitus, bet ir mokausi pati. Už tai – atskiras „ačiū” kolegoms ir vadovams, kurie visada palaiko ir skiria laiko iškilusiems klausimams. Taip pat yra nuostabu, kai bendradarbius gali vadinti savo draugais. Lispoje užmezgiau kelias labai gražias draugystes, o tai turi didelės įtakos gerai savijautai darbo metu.

 

IT būreliai vaikams Marijampolės regione ir Kaune.

 

Ar tenka susidurti su iššūkiais? Jei taip, kokie jie?

Iššūkių tikrai būna ir tai labai normalu. Mažieji būrelių metu patiria įvairių emocijų, susipažįsta su savo charakterio savybėmis. Tokiu būdu, jie pamato, kokie esame skirtingi. Tad man, kaip mokytojai, turbūt sunkiausia pritaikyti mokomą dalyką taip, kad per tas 45 min. sudominčiau visus iki vieno.

Kas labiausiai vaikams patinka Lispos užsiėmimų metu?

Vaikams labiausiai patinka, kad nesame prisirišę prie vienos konkrečios veiklos, kaskart nagrinėjam vis kitas temas, tyrinėjame, eksperimentuojame, sprendžiame problemas. Taip pat tikiu, kad vaikai noriai lanko pamokas ir dėl mokytojo, kalbu ne konkrečiai apie savo pamokas, o bendrai. Puikiai žinau, kad būtent mano mokiniai manimi pasitiki, myli ir visada labai laukia.

Ko vaikai išmoksta programos IT studija užsiėmimų metu?

Vaikai išmoksta labai daug skirtingų dalykų: Lego ir medinių žaislų konstravimo (pastaruosius vaikai nešasi namo), įvairių cheminių eksperimentų, dėlionių. Vaikai susipažįsta su technologijomis, jas išbando, o valdyti mokosi vėliau, tęsiant užsiėmimus programoje IT startas pradinėse klasėse. Būrelių metu lavinamas vaiko kūrybiškumas, loginis mąstymas, mokomės skaičiuoti ir pažinti raides. Mano akimis – tai būrelis, kuris skatina pasitikėjimą savimi, moko bendravimo su suaugusiais ir bendraamžiais, ugdo emocinę brandą.

Kas jiems sekasi geriausiai ir kas sunkiau?

Kas sekasi geriausiai, o kas kelia daugiausiai iššūkių yra labai individualu, nes visi vaikai labai skirtingi. Vieni ateina susikaupę, kitus reikia raminti. Vieniems lengviau dirbti komandoje, o kitas labiau atsiskleidžia, kai atlieka užduotis vienas. Ir taip toliau.

Didžiausią iššūkį vaikų akimis matau tokį, kad aš esu viena ir kartais fiziškai negaliu kiekvienam skirti tiek laiko, kiek norėtų jie ir kiek norėtųsi man. Vaikai labai prieraišūs, visi jie nori asmeninio dėmesio.

Kokią naudą vaikams tu matai šiuose būreliuose?

Nauda vienareikšmiškai yra ir ji labai didelė, vaikai kiekvieną kartą pamato dalykų, kurių dar nėra matę, plečia savo pasaulėžiūrą, žodyną, lavina saviraišką. IT būrelis darželinukams yra puiki pradžia, norint vaiką patraukti į technologijas teisinga linkme, sudominti juos tikslingam jų naudojimui, o ne tiesiog laiko praleidimui.

 

It studija būrelis darželinukams su mokytoja Aiste Kurmilevičiūte

 

Kokie tavo bendri įspūdžiai po darbo dienos su vaikais Lispa mokykloje?

Kiekviena diena kaip nauja istorija. Kasdien išgirstu visokių pasisakymų, nes tokio amžiaus vaikai sako viską, kas ant liežuvio galo – vienas norėtų būti mano vaiku, kitas pakvies į gimtadienį, trečias lankys Lispą iki kol jam sueis 20. O viename darželyje, kol laukiau šešiamečių, apžiūrinėjau jų darbelius. Ten buvo užduotis nupiešti ar parašyti dalykus, kurie džiugina. Mačiau bent du lapus, kuriuose didžiausiomis raidėmis buvo parašyta „LISPA”. Kad ir kokių sunkių dienų būna, tokios akimirkos tik parodo, kad mes viską darome teisingai.

Aiste, džiaugiamės, kad esi Lispos kolektyvo dalis. O koks žmogus tu esi po darbo? 

Po darbo esu paprastas, eilinis žmogelis – mėgstu susikelti kojas ant stalo, valgyti picą ir skaityti knygą. Šiltuoju sezonu plaukioju irklente, o su mokiniais galiu susimojuoti mieste, važinėjant riedučiais.

Ačiū už pokalbį, Aiste.

Daugiau informacijos apie šį mokyklos Lispa IT būrelį darželinukams galite rasti čia.

   Kiek kainuoja lankytį šį ir kitus Lispos būrelius? 

Vieno būrelio pilna kaina yra 35 Eur per mėn., o jei naudojamas NVŠ krepšelį (neformalaus vaikų švietimo krepšelis), kurį skiria savivaldybė, tuomet kaina Marijampolėje ir Vilkaviškyje yra 20 Eur per mėn., Kalvarijoje, Kazlų Rūdoje, Kaune – 15 Eur per mėn. Išskyrus vyresniųjų moksleivių programavimo programas, kurios vyksta Sūduvos gimnazijoje t. y. moksleiviams nuo 8 iki 12 klasės – jų pilna kaina yra 40 Eur per mėn., su NVŠ krepšeliu 25 Eur per mėn. (daugiau val. per sav.).

Išsami informacija apie visus mokyklos Lispa IT būrelius bei registracijos forma čia.
Sekite mus Facebook ir Instagram platformose.

Scroll to Top