fbpx

Programavimo būrelis – tik berniukams?

Programavimo būrelis – tik berniukams? Ne kartą girdėjome tokią nuomonę, tad norime apie tai papasakoti plačiau.

Kviečiame skaityti – pokalbis su mokyklos Lispa švietimo skyriaus regiono vadovu Tadu Bernota.

Nuo kelių metų vaikas gali pradėti mokytis programavimo Lispoje?

Programavimo šalia kitų dalykų mokome jau darželyje, bet jei vaikas nori tik programuoti, tai galima daryti nuo 5 klasės.

Kaip programavimo būrelis atrodo pradžioje?

Pradžioje vaikai programuoja blokiniu programavimu, dažnu atveju, tam yra naudojamos įvairios žaidimų kūrimo platformos, pvz., Scratch, CoSpaces, Code.org ir kt. Tokiu būdu, vaikas savo pažintį su programavimu pradeda iš karto nuo praktikos, kas jam yra žymiai įdomiau nei mokytis teorinių dalykų. Mūsų tikslas pirmiausiai vaiką sudominti, o tada žingsnis po žingsnio vesti prie sudėtingesnių ir rimtesnių programavimo niuansų.

Kas tai yra tos vadinamos „programavimo kalbos”?

Žmogus turi žmonių kalbą, kompiuteris turi kompiuterių kalbą. Žmonijos pasaulyje šiuo metu egzistuoja ir kalbama virš 7000 kalbų, tuo tarpu kompiuteris šiek tiek atsilieka – praktikoje naudojamų programavimo kalbų yra keli šimtai, nors sukurta tūkstančiais. Lispoje mes mokome pagrindinių programavimo kalbų, su kuriomis vaikai susidurs, jei toliau tęs kelią informacinių technologijų srityje. Jei trumpai, programavimas yra instrukcijų pateikimas kompiuteriui jam suprantamu būdu, nuorodos jam, ką padaryti, kad gautume norimą rezultatą. Tai lyg kalbėjimasis su kompiuteriu. Dar įdomu tai, kad skirtingos programavimo kalbos gali greičiau ar lengviau perteikti užduotis,  su vienomis tam tikra užduotis bus atliekama ilgiau ir sudėtingiau,  su kitomis greičiau ir paprasčiau. Kaip ir žmonių kalbose – kartais norint išsireikšti, nerandame žodžių lietuvių kalba, o angliškai pasakyti yra paprasčiau ir suprantamiau.

Ar visi gali mokytis programavimo?

Mokytis gali visi, specialių gebėjimų ar pasiruošimo tikrai nereikia. Lispoje programavimo mokome nedidelėse grupėse, tad kiekvienas gauna dėmesio ir pagalbos individualiai ir gali programavimo subtilybes įsisavinti savu tempu. Svarbu tik tai, kad būtų noras lankyti užsiėmimus. Kitos savybės, lemiančios greitesnį programavimo žinių ir įgūdžių įsisavinimą – žingeidumas, nuoseklus užsiėmimų lankymas ir atkaklumas.

Kiek metų trunka ši programa?

Programa suskirstyta į 4 lygius, vienas lygis trunka vienerius mokslo metus, taigi bendrai 4 metai. Taip pat turime Programavimo pažengusiems programą, kurią gali rinktis 4 programavimo programos lygius perėję ir toliau žinias gilinti norintys mokiniai.

Ar tinka programavimo būrelis mergaitėms? Ar tas mitas, kad programavimas skirtas tik berniukams, yra tiesa?

Pasimokyti programuoti turėtų visi, vien dėl to, nes tai lavina loginį ir kritinį mąstymą. Tai, kad programavimas yra tik berniukams, yra visiškas mitas. Dar prieš 50 metų moteris vardu Margaret Hamilton parašė ištisų tomų ilgio kodą (nuotrauka dešinėje), kurio pagrindu buvo įvykdyta Apolo misija ir pirmą kartą istorijoje žmogus nusileido mėnulyje.

Šiandieniniame pasaulyje yra nemažai moterų programuotojų, duomenų analitikių, žaidimų kūrėjų ir pan. Kuo toliau, tuo daugiau specialybių krypsta į informacinių technologijų pusę, tad skirstymas tarp lyčių jau seniai tirpsta, o vaikų tarpe jo iš viso neturėtų būti. Bendrai mergaitės sudaro apie 30% visų Lispa mokyklos mokinių, kviečiame ir laukiame dar daugiau mergaičių.

Kaip ateityje vaikui gali pasitarnauti šiame būrelyje įgautos žinios ir įgūdžiai?

Vaikai Lispoje prie programavimo prisiliečia praktiškai, kurdami žaidimus ir 3D modelius, aplenkiant teoriją. Tai labai skiriasi nuo informacinių technologijų pamokų bendrojo ugdymo mokyklose, kur vaikai programavimo mokosi nuo teorijos. Žiūrint „iš viršaus”, tokiu būdu vaikas gauna daugiau ir platesnės informacijos, geriau supranta technologijų pasaulį, jo paskirtį ir įgauna suvokimą, kad informacinės technologijos skirtos ne tik pramogai, bet kuria daug naudingų inovacijų, kartais stipriai keičiančių pasaulį. Lispos programavimo būrelis padės, jei vaikas ateitį sies su informacinių technologijų ar susijusiomis specialybėmis, taip pat stipriai lavinamas loginis ir matematinis mąstymas. Ir kas žino, kad vieną dieną, pasaulis kalbės apie dar vieną „Bill’ą Gates’ą”, užaugusį Marijampolėje?

Kur, kada, kiek pamokų ir kiek val. per savaitę vyksta Lispos programavimo užsiėmimai?

Užsiėmimai vyksta mūsų mokyklos patalpose Marijampolėje, Pramonės g. 1A, taip pat Sūduvos gimnazijoje. Vienai grupei skirtos 1,5 val. per savaitę (1 užsiėmimas).

Kiek kainuoja lankytį šį ir kitus Lispos būrelius? 

Vieno būrelio pilna kaina yra 35 Eur per mėn., o jei naudojamas NVŠ krepšelį (neformalaus vaikų švietimo krepšelis), kurį skiria savivaldybė, tuomet kaina Marijampolėje ir Vilkaviškyje yra 20 Eur per mėn., Kalvarijoje, Kazlų Rūdoje, Kaune – 15 Eur per mėn. Išskyrus vyresniųjų moksleivių programavimo programas, kurios vyksta Sūduvos gimnazijoje t. y. moksleiviams nuo 8 iki 12 klasės – jų pilna kaina yra 40 Eur per mėn., su NVŠ krepšeliu 25 Eur per mėn. (daugiau val. per sav.).

__________________________________________________________________

Nuo vasario 1 d. laukiame naujų moksleivių programavimo ir kituose mokyklos Lispa būreliuose. 

Išsami informacija apie visus mokyklos Lispa IT būrelius bei registracijos forma čia.
Sekite mus Facebook ir Instagram platformose.

Scroll to Top